ZDRAVOSKOP
ZDRAVOSKOP
utorak, maj 03, 2016
   
Veličina slova

Pretrazivanje sajta

“Plata” za treće dete...

deca

Beograd (04. juli, 2011.) - Majke u Srbiji sa troje dece dobijaće mesečno novčanu naknadu   do punoletstva trećeg deteta. Ova odredba budućeg građanskog zakonika Srbije nazvana je „demografska naknada” i ne bi trebalo, kako je najavljeno, da bude niža od 20.000 dinara mesečno  , ipak konačnu re; imaće Ministarstvo finansija. Kako u Srbiji logika nije baš ne ceni, ne čudi predlog da majke sa više od troje dece neće primati predloženu nadoknadu. Pretežno muški sastav i komisije koja je sačinila ovaj predlog i Skupštine koja će se izjašnjavati o ovom dokumentu, izgleda da je imao presudnu ulogu u proceni da je mali korak u pravcu proste reprodukcije nacije, poznat kao formula: „jedno dete za mamu, jedno za tatu, a treće za državu”, sasvim dovoljan! No, bez obzira na, ne baš logično, ali i prilično uskogrudo rešenje (zašto su majke sa četvoro i više dece, „lošije“, od onih sa troje – ima li neko odgovor? ), predlog o „demografskoj plati“ za treće dete, podsticajan je i kao finansijska pomoć i kao pokušaj države da zaustavi demografski sunovrat u kojem se već niz decenija nalazimio.

 

 

Samo da nije predizborni trik!

Redovna mesečna nadoknada za treće dete trebalo bi da osmeli mnoge na proširenje svoje porodice. Ekonomski momenat nije jedini motiv za rađanje dece, ali je, uprkos želje i volje, za mnoge presudno ograničenje i razlog zašto se mladi parovi danas teško odlučuju na više od jednog deteta, tek tu i tamo neko se odluči i za druzgo dete. Predlog mera je odličan, ali samo pod jednim uslovom - da nije reč o nekom ovom predizbornom triku! Dobro pamtimo nedavna ružna iskustva sa obećanjem da ćemo SVI dobiti akcije javnih preduzeća u verdbnosti od 1.000 evra! Videli smo o kakvoj je sramnoj obmani bila reč! Upamtili smo je.  Bilo kako bilo, podaci su o demografskim kretanjima prilično su onespokojavajući – po stopi nataliteta Srbija zauzima neslavno poslednje mesto u Evropi! Iza nas, nema nikoga na toj listi! Popis stanovništva od 2002. godine pokazuje da prosečno domaćinstvo ima 2,86 članova, a Srbija po jednom bračnom paru ima u proseku - manje od jednog deteta!

Sumorna statistika

Od 1992. godine Srbija beleži negativan prirodni priraštaj. U poslednjih 50 godina broj novorođenčadi u Vojvodini je sa 40.590 opao na 18.686, a u centralnoj Srbiji sa 120.796 na 53.536. Osim što je broj novorođenčadi u Srbiji za pola veka smanjen 2,2 puta, i broj dece po bračnom paru je smanjen sa 4,1 na 0,81. Da bi prirodni priraštaj bio pozitivan, svaka bi porodica trebalo da ima najmanje četvoro dece. U prošloj godini u Srbiji je rođeno 30.000 beba manje nego što je potrebno za prostu reprodukciju. Prema zvaničnim podacima, oni nezvanični, iz privatnih ordinacija, nisu dostupni, godišnje se u Srbiji obavi oko 200.000 prekida trudnoće. Među tim „nepoželjnim“ sugrađanima, ukazuju oni koji se bave demografijom, dolazak na svet uskraćen je, možda, nekom novom Pupinu, Tesli, Milankoviću....Kad je već tako, ima li smisla „cenjkati se“ ne samo oko visine novčane naknade za treće dete, nego i o mogućnosti da „demografsku platu“ dobijaju i majke koje se osmele da imaju više od troje dece? Bez osmišljene strategije države da podstiče mlade ljude na roditeljstvo, naša sudbina je da iz godine u godinu sve sumornija - stanovništvo sve starije, sve manje je onih koji se rađaju, sve više onih koji umiru, a ishod tako negativnih tokova mogao bi biti gašenje i nestajanje, najveća tragedija jednog naroda.                                                           M.A.

Podeli sa prijateljima

Komentari  

 
+1 #8 radevucko 07-04-2015 03:20
Sve u svemu mali pomak, ali ipak vredan...
prvo nije naknada za treće dete, već majkama koje imaju treće dete...jer ako majka treći put rodi blizance dobija samo jednu naknadu...(to je iz humanih razloga da se blizanci nebi svadjali čija je
mALO ĆE TEŽE BITI AKO MAJKA ODMAH RODI TROJKE !!!
uH ZEMLJO OTVORI SE , JER KAKO GOD NEKO NEŠTO ZAMISLI ISPADNE DA RADI NAOPAKO...
DAKLE DRŽAVA PLAĆA IZDRŽAVANJE trećeg DETETA, DOK JE "MANJAK" ILI "VIŠAK" NE INTERESUJE...
mA KAD BI SE rad PLAĆAO KAKO TREBA, ONDA BI I DRŽAVU I BILO KOG MALO ZANIMALO DAL NEKO IMA 1, 2, 3 ILI 10-ORO DECE...
oVAKO mnogi će odlučiti za treće i "belaja" ako se rode dvojke...
Da , teško mi je i razmišljati o kombinacijama....IPAK bolje išta nego ništa
Citiraj
 
 
+1 #7 bojana minic 10-04-2014 08:34
i ja imam troje dece i pitam vas dali je ovo bajka ili ce biti stvarno
Citiraj
 
 
+10 #6 katarina 26-06-2012 16:35
Da li moje trece dete rodjeno 29.juna 2011.god ima pravo na tu naknadu?????????
Citiraj
 
 
+28 #5 Tamara 29-03-2012 01:15
Sama podižem moje troje dece, bez ičije pomoći, sa učiteljskom platom i stambenim kreditom. Od kada su žuti na vlasti, nemam čak ni dečiji dodatak. Da sam čekala ovu vlast da nešto da mojoj deci, odavno bismo sve četvoro krepali od gladi i zime. Za ove koji obećavaju nešto za decu imam samo jednu poruku: dabogda posle ovih izbora svi vi foteljaši imali za svoju decu onoliko koliko imam ja za moju. Pih, sram vas bilo!
Citiraj
 
 
+10 #4 Ana 23-01-2012 11:33
Da li ce moje dete imati pravo na tu platu sobzirom da ima dve godine? Ovo pitam samo zato sto sam cula da ce to pravo imati samo ona deca koja se rode od trenutka kad taj zakon stupi na snagu.
Citiraj
 
 
+24 #3 Slavica 04-01-2012 23:56
Ja imam troje dece, od kojih je prvo dvoje na fakultetu a treće uskoro srednjoškolac. Dobro pamtim obećanje, da će treće dete dobijati dečiji dodatak i da neće plaćati mesto u vrtiću. Dodatak smo dobijali povremeno nekih par meseci, pa je zatim ukinut. Bila sam srećna da bar boravak u vrtiću ne plaćam, ali je to trajalo 2 meseca, pa posle po starom: "Obećanje ludom radovanje".
U svakom slučaju dete sam rodila zbog sebe i za sebe a ne za državu, tako da ona ne mora ni da mi ga hrani, jer ništa ni do sada nismo dobili. Oni će pokušati da nas ubede da radjamo (pred izbore),a na nama je hoćemo li uraditi onako kako mi smatramo da bi trebalo. Neka im njihove žene radjaju koliko god dece žele, i onako imaju od čega da ih izdržavaju.
Citiraj
 
 
+15 #2 Marina 04-01-2012 08:35
Da li ce stvarno biti usvojen zakon o novcanoj naknadi majkama sa troje dece,tj. plata za trece dete?
Citiraj
 
 
+24 #1 Delfini 19-08-2011 15:38
Strasno,znaci ja sa cetvoro dece,a samohrana majka,mogu da se slikam!!!!Ne radim nigde,pod kirijom...
To je nasa drzava!!!
Citiraj
 

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži

PRAVA PACIJENATA

Baner
Baner

Mesečna Anketa

Da li vežbate, i ako vežbate koliko vežbate nedeljno

Vesti

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4

KO JE NA SAJTU

Imamo 127 gostiju na mreži

Mailing Lista

Prijavite se ili odjavite sa naše mailing liste.

Login Form